Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Πλατφόρμες δόνησης. Είναι τελικά τόσο αποτελεσματικές;;;


Σίγουρα έχετε ακούσει πάρα πολλές κριτικές κι απόψεις για τις πλατφόρμες δόνησης. Επίσης, το πιο πιθανόν είναι όλες αυτές να ήταν διθυραμβικές. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πάρα πολλά άρθρα κι επιστημονικές μελέτες που χρειάζονται ένα πολύ καλό φιλτράρισμα για να αποστάξουν τελικά κάποιες σταγόνες αλήθειας.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;;;

Προπόνηση δόνησης είναι μια νέα εξελιγμένη μέθοδος η οποία προκαλεί νευρομυϊκή μηχανική διέγερση στον χρήστη με ταλαντώσεις που έχουν συχνότητα από 10 έως 60 Hertz. Η ενδυνάμωση οφείλεται στην ενεργοποίηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Οι δονήσεις (εξαιρετικά έντονο ερέθισμα) που δέχεται ο χρήστης, έχουν ως αποτέλεσμα μια μυοτατική ή συστολική αντίδραση (stretch reflex). Η αντίδραση αυτή λέγεται ''Τονική Δονητική Αντίδραση''-''Tonic Vibration Reflex'' ή ''TVR''. Αυτό είναι ουσιαστικά μια επαναλαμβανόμενη μυοτατική ή συστολική αντίδραση των μυών. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες πρέπει να δουλέψουν σκληρά ενώ ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να προσπαθήσει να ισορροπήσει πάνω στην πλατφόρμα που προκαλεί τους κραδασμούς. Κάτι ανάλογο, όπως συμβαίνει και με την αντανάκλαση του γονάτου μετά από χτύπημα που δέχεται (knee jerk reflex). Αυτός είναι και ο μηχανισμός που προκαλεί την αύξηση της ισχύος/δύναμης στον χρήστη.


ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ;;;

o Άτομα με θρόμβωση, καρδιολογικά προβλήματα και βηματοδότες

o Ασθενείς με ρευματοειδής αρθρίτιδα και βαριάς μορφής οστεοαρθρίτιδα

o Άτομα με αρθροπλαστικές

o Γυναίκες σε περίοδο, με σπιράλ, σε κατάσταση εγκυμοσύνης

o Άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες

Η εφαρμογή προπόνησης δόνησης κρύβει και κάποιους κινδύνους. Οι κραδασμοί που προκαλούνται είναι επιβαρυντικοί κι έχουν αναφερθεί οι εξής αντενδείξεις: Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, σπονδυλόλυση, σπονδυλολίσθηση καθώς και διαταραχές στο καρδιαγγειακό και γαστρεντερικό σύστημα.


ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ

o Στην εκρηκτική δύναμη

o Στη μέγιστη δύναμη

o Στη ταχύτητα

o Βελτίωση της ευκινησίας και ευλυγισίας

o Καλύτερη μυϊκή συναρμογή και ισορροπία

o Βελτίωση του κυκλοφοριακού συστήματος

o Βελτίωση του ορμονικού συστήματος

o Αύξηση της οστικής πυκνότητας

o Μείωση καταβολικών ορμονών

o Επιτάχυνση της αποκατάστασης

o Πρόληψη και θεραπεία οστεοπόρωσης

o Βελτίωση δύναμης πυελικού εδάφους (αντιμετώπιση ακράτειας ούρων στις γυναίκες)

o Αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς

o Ενδείξεις για θετικά αποτελέσματα σε παχυσαρκία, διαβήτη και χρόνιες δισκοπάθειες.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με προπόνηση δόνησης μπορείτε να διαβάσετε μια πληθώρα ερευνών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πρέπει ωστόσο να προσέξετε από πού προέρχονται αυτές οι έρευνες γιατί ένα μεγάλο ποσοστό είναι χρηματοδοτούμενες από εταιρείες συσκευών δόνησης. Ακόμα πολλές έρευνες δεν έχουν λάβει υπόψη τους κάποιες παραμέτρους (όπως προπονητική ηλικία) ενώ άλλες έχουν πολύ μικρό δείγμα για στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα, οπότε καταφεύγουν σε μη αξιόπιστες μεθόδους στατιστικής ανάλυσης.

Εν κατακλείδι τα περισσότερα αποτελέσματα ερευνών συνηγορούν στη χρήση μηχανών δόνησης. Ωστόσο πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας για να αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Επίσης, βιβλιογραφικό κενό υπάρχει στην έρευνα για τη μακροχρόνια χρήση της δόνησης, δεδομένου ότι είναι μια πολύ νέα μέθοδος προπόνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου